'רחצת יער' (Shinrin-yoku או באנגלית – Forest Bathing) היא הזדמנות לקחת פסק זמן, להאט ולהתחבר לטבע. אבל מעבר לכך, מדובר בפעילות שיש לה השפעה מיידית על רמות החומרים המופרשים בגוף, במיוחד אלה המשפיעים על הלחץ ותחושת ה-וול ביינג.
השיטה פותחה בשנות השמונים ביפן ועם האצת קצב החיים והסחות הדעת, היא הופכת משמעותית יותר ויותר עם השנים ומתרחבת בהתמדה גם לארצות נוספות ברחבי העולם. מחקרים חדשים מראים כי לפעילות הזו אין רק תרומה פסיכולוגית, כפי שסברו רבים עד היום, אלא ממש השפעה ביולוגית על תפקודי גוף מרכזיים.
השפעת השהייה ביער על תפקודי הגוף
המדע מצביע על כך שהשהייה ביער עשוייה להפחית את לחץ הדם, להוריד את רמות הקורטיזול (המצוי בגוף במצבים של לחץ) ולשפר את הריכוז והזיכרון. כמו כן, חומר כימי המשוחרר על ידי עצים וצמחים – הנקרא פיטונצידים, נמצא גם כמי שמגביר את תיפקודתה של המערכת החיסונית. היתרונות הבריאותיים הללו יכולים להחזיק מעמד אף מספר ימים לאחר השהייה בקרבת עצים, כך שאם מקפידים על חשיפה קבועה ליער, אפשר ממש לקדם תחושת רווחה לאורך זמן.
הנחיות רחצת יער אפקטיבית
ככלות הכל, רבים מאיתנו שהו ביער או הלכו בו בהזדמנות זו או אחרת, אז מה כבר כל כך מיוחד כל כך בשהייה בו?
סביר להניח שאכן שהיתם או הלכתם ביער, אבל אז, היתה זו הליכה שיש לה מטרה. הליכה נמרצת תוך כדי טיול, משימה מתוכננת אחרת או שהייה עם חברים וילדים – בהם גם הייתם מרוכזים. לעומת אלה, ההליכה המאפיינת את 'רחצת יער', היא הליכה מסוג אחר. גארי אוונס, שהקים את 'מכון רחצת היער' בבריטניה, מתראיין לגרדיאן ומסביר אודותיה:
"וודאו שהשארתם את הטלפון והמצלמה שלכם מאחור. אתם עומדים ללכת ללא מטרה ולאט. אינכם זקוקים למכשירים. תנו לגוף שלכם להיות המדריך שלכם. הקשיבו לאן הוא מבקש לקחת אתכם. עקבו אחרי האף שלכם, וקחו את הזמן. לא משנה אם אתם לא מגיעים לשום מקום. אתם לא הולכים לשום מקום. אתם מתענגים על קולות, ריחות ומראות הטבע ומכניסים את היער פנימה. "
מפגש 'רחצת יער' קבוצתי טיפוסי עשוי להימשך שלוש שעות ולכלול הסברים, תרגילי חישה והפניית תשומת הלב לרגע ההווה, מה שמאפשר לגוף ולמח להאט. ההליכה ביער תכלול תנועה איטית מאוד, מגע בעצים, התבוננות על צבעים, תבניות ונשימה. את המפגש מסיימים פרקדן, שוכבים מתחת לעצים ומתבוננים בשמיים דרך ענפי העצים.
אפקט היער ולא רק ביער
מי שאין לו יער נגיש להתהלך בו, יוכל לעשות זאת בכל מקום אחר שבו אפשר לחלוץ נעליים ולהתחבר לטבע. המחקרים מראים השפעה על הגוף גם בעת שהייה בפארק מקומי או במרחב הירוק, או אפילו על ידי טיפוח צמחים בחלל הבית ומקום העבודה. להליכה ביער אמנם יש את ההשפעה החזקה ביותר, אך עדיין יש השפעות פיזיולוגית חיוביות כמעט בכל שהות בטבע, גם בהקשר לבעיות בריאותיות וגם באשר להפחתת חרדה, דיכאון ופסיכוזה.
תרפיית יער – ספרה של שרה איבנס
בספרה Forest Therapy כותבת שרה איבנס על הסגולות הרפואיות של השהות ביער, בטבע ובמרחבים המוריקים. היא מתייחסת לחילופי העונות ולחסד שיש לטבע להציע לנו בתקופה בה אנחנו הופכים יותר ויותר ליצורים עטופים בקירות, לכודים בתוך רשימות מטלות – וזאת בזמן שהעולם נובט, צומח ומשתנה.
איבנס מתייחסת להבאת החוץ לתוך המרחב הביתי ומספקת טיפים עונתיים המסייעים להתחבר מחדש לטבע. היא מתארת את הספר כמתאים לאבות חסרי השראה המבקשים לחבר מחדש את משפחותיהם, לתולעי-ספרים המבקשות להתנער (תולעי סלולר נראה מתאים לא פחות), לילדים שצריכים להוציא קיטור, לאנשי מקצוע לחוצים שרוצים להאט להריח את הפרחים ולאימהות שחוקות הזקוקים לעידוד מחודש.
יערות ואתרים בישראל
לרשימת היערות, הפארקים והאתרים המומלצים של קק"ל
ספרים בנושא Shinrin-yoku Forest Bathing
Forest Therapy: Seasonal Ways to Embrace Nature for a Happier You
לספרים נוספים בנושא רחצת יער (Shinrin-yoku)
Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happines
orest Bathing Retreat: Find Wholeness in the Company of Trees
Shinrin-yoku: The Japanese Way of Forest Bathing for Health and Relaxation
לקבלת ניוזלטר עם כל מה שהכי:
הקפסולה בדרך אלייך עם מה שחדש, ומה שאוטוטו מגיע. אירועים, קורסים אונליין, ריטריטים ופרקים חדשים בפודקסט. לפעמים קצת אויר. הרבה פעמים פשוט זווית אחרת להתבונן ממנה על הדברים, אבל תמיד תמיד, במינון נעים ובלי להעביר את הפרטים שלך לאף אחד אחר.