fbpx
אג'יליות שינוי ותנועה בעולם משתנה

אג'יליות – מהי, ואיך היא קשורה לימים האלה

גמישות, מהירות והתאמה למצבים משתנים

אנחנו מצויים בזמנים מכוננים, ימים של שינוי עצום. הקושי שאנחנו חווים לא קשור לאירוע אחד. הוא נובע ממורכבותם של הדברים, מהתנועה הבלתי פוסקת שלהם ומהשלכות שאנחנו מבינים שהן מרחיקות לכת, אבל אין לנו את הכלים ואת היכולת לצפות את מלוא המשמעויות שלהן.  אולי יותר מכל, הקושי טמון בכך שהמצב שבו אנחנו מתפקדים הנו מצב ראשוני עבור כל אחד מאיתנו. אין לנו מודל ייחוס לגביו. מיום ליום אנחנו מבינים יותר ויותר שהשינוי עצום, כמעט בלתי נתפס והוא משפיע על הדברים כולם

מהו הדבר שמאפשר לאנשים לצלוח תקופה כזו ולעבור דרך רכבת ההרים המפותלת הזו ומסלולי דרכים שאינן מסומנות בשום מפה?

נעים להכיר – אג'יליות

בעולם העסקים נהוג להשתמש במושג אג'יליות, מונח המתייחס ליכולת של ארגון להתאים את עצמו במהירות לנסיבות משתנות ולהמשיך לתפקד ולפעול בצורה יעילה ומקדמת גם בתנאי חוסר ודאות.  במילים אחרות – אג'יליות, היא היכולת לנוע במהירות ובקלות. היכולת לחשוב במהירות ובבהירות, ולצאת מנקודת המוצא ששינויים – לעיתים תכופים – נדרשים על מנת שנוכל להמשיך לנוע קדימה עם האופק המשתנה.

כשמעתיקים את המונח אג'יליות לעולם האישי, נוהגים לומר כי מדובר ביכולת לתכנן ולפעול בטווחים קצרים, ללמוד במהירות את תמונת הנוף המשתנה ולבצע התאמות. היא לא קשורה רק לאופן בו אנחנו מתבוננים על דברים מזוית חדשה. היא קשורה לאנשים שאנחנו בוחרים להיות במחיצתם, למקורות המידע מהם אנחנו ניזונים, לתשומת הלב הקבועה שאנחנו נותנים לקיומו של איזון פנימי, אבל בעיקר לנכונות שלנו לשחרר כל דפוס או הרגל קיימים. מכיוון שהאג'יליות הוא מונח המתייחס לתפקוד במצב של מציאות המשתנה באופן דינאמי, יש דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון.  גם המטרות עצמן והכיוון שאליו אנחנו חותרים משתנים עם המצב. ולכן, ההחלטות שקיבלנו אתמול, עשויות להיות שונות מאלה שנקבל מחר.

כמו בעולם העסקי, גם בזה האישי – תשתית מיושנת, תפיסות עולם שלא אווררו ונבדקו לעומק, חוסר הקשבה, מחשבות יתר המלוות בחוסר פעולה, מביאים בין היתר למצבים הפוגשים קיפאון, שקיעה, התנגדות ותסכול עמוק.

מה יכול לקרב אותנו לאותה גמישות מחשבתית? לאותו ריקוד המאפשר לנוע בו בקלילות – לפעמים בצעדים מהירים, לעיתים בזינוק, ולפעמים רק בטפיפות קטנות. קבלו קפסולה מיוחדת שאליה לוקטו כמה השראות ואבני דרך חשובות בתהליך.

 

הקשבה פנימית באמצעות התמקדות (Focusing)

אדם שיוצר את חייו תמיד יגיע לנקודת הבחירה, למקום שבו יהיה עליו להחליט אם הוא מוכן לקפוץ אל מעבר למוכר. הרגע הזה קשור בהכרת הסוף, קשור בהסכמה לוותר על מה שכבר הגדיר אותו לטובת הליכה למקום חדש באמת

רונה שפריר, מתוך 'איש לומד לעוף'רונה שפריר פוקוסינג

רונה שפריר כתבה את הספר המצויין 'איש  לומד לעוף' והשיקה ממש בשבועות האחרונים את 'נקודת התחברות' – ספר שכמו נכתב במיוחד לימים האלה, בהם אנחנו מבקשים למצוא כיוון בתוך עולם משתנה.

שפריר ממובילות תחום ההתמקדות בישראל, פיתחה את השיטה 'ללמוד לעוף – התמקדות בשיטה יצירתית'. היא מוסמכת על ידי המכון הבינלאומי להתמקדות, מייסדת שותפה בחברת העוסקת בפיתוח פרויקטים בארגונים, סופרת ויוצרת. באמצעות השיטה, היא מציינת, ניתן ללמוד איך להתקדם בקלילות, בגמישות בדיוק בכיוון שמתאים לנו.

ה'פוקוסינג' (התמקדות), שיטה שאותה פיתח פרופ’ יוג’ין ג’נדלין מאוניברסיטת שיקגו, רואה את האדם כתהליך מתמשך של שינוי והתקדמות. ה"בעיות" שבתוכנו הן אותם החלקים של התהליך שנעצרו, ומטרת ההתמקדות היא להקשיב להם ולהחזיר את התהליך לידי תנועה. כאשר אנחנו מתמקדים נכונה, אנחנו לא רק מצפים לשינוי, אנחנו יוצרים שינוי בעצם פעולת ההתמקדות. התהליך עצמו, המלא הקשבה עמוקה פנימה ותשומת לב מלאה אל הגוף, מאפשר חיבור למעין מצפן פנימי המאפשר יכולת ניווט ותנועה אל מה שנכון עבורנו, גם בסביבה רבת שינויים ותהפוכות.

בקרו ב'ללמוד לעוף' של רונה שפריר, הציצו בספרים המצויינים שלה, ובצוות המנחים המומלצים מטעמה. אל תפספסו שם את רונית בר אילן רעיונאית וממקדת, שהאתר שלה, 'צוף הדברים' הוא עולם ומלואו. פשוט אין לתאר!

עוד אפשר לחקור מעט על ההתמקדות  (לא, זה לא מיינדפולנס)  ב'מרכז הגוף והנפש', ולקרוא שם על הקורס המקיף אותו מנחה ירדן כרם וכן אפשר לצפות בהסבר של דנה גניהר רז, מנחה בכירה בגישת ההתמקדות, אודות הגישה והשיטה.

 

איך מבצעים אקטיבציה של הדרכה פנימית (ונעים מאוד להכיר את רשומות ההאקשיות)

הקשבה פנימית מלאה ונכונות לפעול על בסיס הדרכה פנימית, חיונית להתפתחות שלנו בחיים בכלל, אבל הופכת למצרך יקר ערך בתקופות של שינוי וחוסר ודאות.

אם יש משהו שכדאי לעשות בזמן הזה, הוא לשחרר מהר ככל האפשר את הצורך לקבל אישור ממי שנמצאים סביבנו, להיפרד לתמיד מהתחושה שאחרים יודעים טוב מאיתנו מה נכון ומה כדאי עבורנו, ולהיות מסוגלים לעמוד בביקורת, הרמות גבה וגלגולי עיניים מפוארים.

על פי עולם התודעה, כל מחשבה, רגש, ידע, ניסיון, מסקנה והתנסות שלנו בעבר, בהווה ובעתיד –  טבועים ברישומים האקשיים שלנו, הנקראים גם 'הספרייה ההאקשית'. גישה לאותו מאגר תיעוד אנרגטי עצום במימדיו מאפשר לנו לקבל ידע נרחב ותשובות שכבר טמונות בתוכנו.

אשלי ווד, העוסקת מזה שנים בתחום הספריות ההאקשיות, מסבירה אודות הנושא בפרק הזה של הפודקאסט alchemized life' .

בסרט הוידאו שכאן, היא מדגימה כיצד מבצעים אקטיבציה לאותו 'קו' באמצעותו אפשר להתחבר בקלות רבה יותר, אל המידע האישי שלכם.

 

רונן גפני – קורס לימים של עולם בהפרעה (ולא רק לבעלי עסקים)

אחד הדברים שממש מתבהרים בימים האחרונים', כותב רונן גפני, יזם ומנכ"ל פרש ביז גלובל,  'זאת העובדה שהמצב הזה, של עולם בהפרעה, עומד להישאר פה. זה לא מצב זמני, לא חודש ועוברים את זה, לא הידוק חגורה זמני, לא התאמת תוכן לזום עד שנוכל לחזור… זה מצב קבוע, עולם משתנה ובלתי צפוי'.

'כמצב קבוע, הוא מוסיף, לוקח קצת זמן להבין את זה, להתרגל לזה, ולהתחיל לבדוק מה בכלל עושים עם זה'. שתי מיומנויות הופכות להיות סופר משמעותיות. האחת היא חשיבה יזמית, שמקפלת בתוכה יצירתיות, יוזמה, העזה, מהירות, אג'יליות, ועוד והשנייה היא ביחדנס, קהילתיות, שותפות".

גפני מתאר את התהליכים המתבקשים בימים האלה: השלה של אגו, צמצום (במובן החיובי שלו), חזרה לטבע וחשיבה בקטן, מהיר וחכם (וממש לא רק בעסק שלכם).'

הוא יודע שהרבה מאוד אנשים ובעלי עסקים נמצאים עכשיו במצב שהם מנסים להבין איך להמציא את עצמם מחדש, מהם המוצרים הנכונים שצריכים לעמוד על המדף שלהם, איך לתמחר, איך לתכנן קדימה, עם מי לשתף פעולה, איך לבנות את זה וכיצד לנוע מהר מספיק אבל ברגישות. בתפיסת עולמ. כל אלו הן לא רק שאלות פילוסופיות לתפיסתו של גפני, אלו שאלות של הישרדות וצמיחה עסקית ואישית.

רונן גפני הוא איש של רעיונות, מילים, תודעה וחשיבה יצירתית. הוא אחד מהאנשים המעניינים הפועלים היום בתחום העסקי ובעולם התודעה. הוא מחבר משותף של הספר 'היזמים החדשים', מרצה (כולל הרצאה מצויינת בטד), ובכלל, מדובר באיש אשכולות מרתק המעביר סדנאות ומפיץ ידע מעורר ומשנה חיים בארץ ובעולם.

אתם מוזמנים להציץ לחשבון הפייסבוק התוסס (והמרתק) שלו,  ולגלות שם מידע לגבי הקורס החדש שלו הנותן בדיוק את הכלים הדרושים לעסקים ולאנשים ע-כ-ש-י-ו.

רונן גפני קורס הקפסולה

חמש תכונות הנדרשות בתקופות של שינוי –  קריון

לתמר גנישר מגיע פרס מיוחד בשל עבודת הקודש (אין מונח אחר שאפשר להצמיד לעשייה הזו שלה) שהיא עושה בתמלול ותרגום החומרים של לי קרול – המביא את המידעים של קריון. כל סקרני התודעה לדורתיהם הגיע בשלב זה או אחר למדפי הספרים של קריון, או לשיחות של קרול, בהן שפע של מידע, הנחיות והדרכות.

התקשור המופיע כאן, אמנם התפרסם לראשונה ב 2017, אבל המידע שבו כמו נכתב לימים האלה בדיוק. קריון מרחיב בשיחה הזו אודות חמש התכונות הדרושות לצלוח ימים של טלטלה גדולה ושל חוסר וודאות עמוק.

הנושא הראשון מתייחס לאמונה. האם אנחנו מאמינים ששינוי אכן מתקיים? האם אנחנו מאמינים בכך שמשהו גדול קורה ושאנחנו משתנים בתוכו ברמת המערכות, המסגרות וכל מה שהכרנו עד היום. שינוי גדול ומשמעותי. האמונה לגבי כך, היא מפתח בתוך תהליך השינוי עצמו.

הנושא השני נוגע לעשייה. לא רק עשייה במובן של פעולה, אלא גם הגישה שלנו לגבי העשייה. מתוך הנחה שאנחנו אכן מאמינים ששינוי ענק מתרחש, מה יהיה הצעד הבא שלנו? אילו הרגלים כדאי שנשנה? מהי נקודת ההתייחסות שלנו לגבי הדברים והאם אנחנו מוכנים להביא את עצמנו למצב שבו אנחנו ממש מחכים למשהו שאיננו מצפים לו…

הנושא השלישי עוסק במידע שבו אנחנו מקיפים את עצמנו. כאן, מציע קריון, לבחון באופן זהיר במיוחד את מה שאנחנו רואים, קוראים, שומעים ובכלל – את מי ואת מה שאנחנו מעניקים לו את תשומת הלב שלנו. פחות טלויזיה, פחות רדיו, פחות פייסבוק, פחות שיחות סלון שבהן מדברים על כל מה ששמענו, פחות מבזקים, פחות ווצאפים בעניין המצב. הכל פשוט פחות (ויש כמה דברים אחרים, שיותר מהם יעשה לנו רק טוב!).

הנושא הרביעי מציף את החשיבות שבהתנתקות מהדרמה, ומדבר על אנשים ומקומות שבהם אנחנו פוגשים אנרגיה ישנה מהסוג הזה. אמנם הרבה מאד פעמים אין לנו אפשרות לשלוט בדרמה ולעצור אותה, או לשנות דעה של אחרים שנמצאים במרכז שלה, אבל הרבה מאוד פעמים אנחנו פשוט יכולים ללכת משם. ממש להסתלק.

הנושא החמיש מזמין אותנו למצוא מחדש את השמחה של הילד. להצמיד את השמחה הזו לחיים שלנו גם בדברים קטנים, באמצעות היזכרויות ברגעים ובתחושות של מה ששימח וריגש אותנו כשהיינו ילדים, וגם באמצעות איתור הפעולות שמביאות איתן את התחושות האלה – כאן ועכשיו. זה יכול להיות ציור, כתיבה, שהייה בטבע, מלחמת כריות עם הילדים, פיקניק, רכיבה על אופניים, ליטוף של גור חתולים, עבודה בחימר, מחנה ליילי. זה יכול להיות כל דבר. פשוט כל דבר. (כמה נעים להיזכר שכשהיינו ילדים, לא היינו צריכים דברים יקרים כדי להתרגש ולשמוח באמת).

את הכתבה המלאה אפשר לראות כאן

את החומרים החדשים העולים באתר של גנישר באופן קבוע, אפשר לראות כאן (שימו לב לבר הניווט הימני, שיוביל אתכם לשפע תרגומים של מפגשים ושיחות העולים ברמה השבועית לאתר).

לי קרול מתקשר את קריון, יוני 2020

 

בניית חוזק נפשי (13 הרגלים שאנשים חזקים לא עושים)

בניית חוזק נפשי, אומרת איימי מורין, דומה לבנייה של כח פיזי. דרושים הרגלים טובים (כמו למשל ללכת בקביעות לחדר כושר), אך דרוש הרגל רע אחד בלבד כדי להגביל את ההתקדמות (כמו לאכול יותר מדי ג'אנק פוד, או גלידה במנות גדולות).

לכל אחד מאיתנו יש את היכולת לבנות חוזק נפשי, אך רוב האנשים אינם יודעים כיצד. לשיטתה, אנו יכולים לבחור לבצע תרגילים שיעזרו לנו ללמוד לווסת את המחשבות שלנו, לנהל את הרגשות שלנו ולהתנהג באופן פרודוקטיבי למרות הנסיבות.

13 'דברים שאנשים חזקים לא עושים' התחיל כפוסט שהפך ויראלי, ובו שיתפה מורין את תובנותיה בעקבות המשברים האישיים הקשים שחוותה ועבודתה כפסיכותרפיסטית. לדבריה אנשים בעלי חוסן נפשי לא מבזבזים זמן על רחמים עצמיים, לא חוששים מפני שינויים, לא מקנאים באחרים על הצלחותיהם, לא נוטים לוותר אחרי הכישלון הראשון ועוד. דרך חיים זו מאפשרת להם לעמוד במשברי החיים ולחיות את החיים במלואם.

בספר משנה החיים שלה '13 דברים שאנשים חזקים לא עושים', היא מעמיקה ומרחיבה תובנות בנושא, כוללת הסברים הלקוחים מהחיים ומדגימה כיצד תרגול ובעיקר שחרור של הרגלים 'רעים' יכול להפוך כל אחד מאיתנו לאדם בעל חוסן נפשי שיכול להתמודד ביתר קלות עם שינויים, מעצורים ובכלל – עם אתגרי החיים.

מכאן אפשר לרכוש את הספר שלה בעברית. מכאן אפשר להרשם לקורס האונליין שלה. והנה ההרצאה שלה בטד

לעזור לגוף להשתחרר

" המציאות מאתגרת, ואז, כמובן, הפחדים שלנו מפני מה שעלול להתרחש מעצימים את המצב בפועל" , אומר הפסיכיאטר ג'יימס גורדון, בפרק המוקדש לנושא הגוף והפחדים בפודקאסט של Goop.

גורדון מציג בפרק אסטרטגיות שיכולות לעזור לנו בתקופות של לחץ ממושך. הוא מתאר כיצד הגוף מגיב ללחצים, לצער, לכאב ולפחד ומציע מגוון דרכים להקל עליו. בין ההיתר הוא מציג הרגלי אכילה מודעים שיכולים לסייע להפגת ההשפעה של הלחצים המופעלים על מערכת העיכול כתוצאה מתעוקות התקופה, נשימות, תוספי מזון שונים שיכולים לסייע ולאזן, תנועה, צחוק, טלטולים, ריקודים ושירים.

תתפלאו עד כמה אלה יעילים בשחרור מתח רגשי עמוק.

להתיידד עם הרגשות הלא זוהרים

מנקודת מבט כוללת, רגשות שליליים או לא נעימים יכולים להוות מקור חשוב למידע, להפנות את תשומת הלב שלנו לאיומים פוטנציאליים ולסייע לנו ביצירת רווחה.

הרגשות הם הדרך שלנו להכיר את עצמנו, לבחון דברים, להסיק מסקנות ולהתפתח, ולכן כל כך חשוב להיות מסוגלים לזהות ולשים לב לכל הרגשות ללא קשר לרמת הרצון שלנו לחוות או להכיל אותם.

בפרק של הפודקאסט 'מיינדסט', מדברים שלומי חסטר והילה שלזינגר על קשת הרגשות הלא נעימים שאנחנו נוטים להדחיק או לנסות להעלים.

שלזינגר, פסיכותרפיסטית אנאלפיסטית (NLP) ומרצה, מדברת על הצד הפחות זוהר של הרגשות והתפתחות אישית, מדברת על החשיבות שבהכרה, בזיהוי ובדיבור הנחוץ במפגש עם קשת הרגשות הללו.

הילה משתפת את הסיפור האישי שלה וכיצד השתמשה ביכולת שלה לדבר את הרגשות כדי להתגבר על משבר שפקד את חייה:

הצד הפחות זוהר של התפתחות אישית – הילה שלזינגר – פרק 45

וכשמדובר באג'יליות, לא כדאי לפספס גם את הכתבות האלה:

מדוע הדברים לא מסתיימים  ואיך נכון להתנהל בתוכם – עם עידית עזרא כהן

שעת הדאגות – ותרגולים נוספים לימים של חוסר ודאות עם יעל דגן

על איך להתנהל יותר בקלות בימים האלה, וכיצד להתגבר על פחד – עם נורית אלדר.

ואת הקפסולה הזו שהוקדשה לנושא – שינוי

 

לקבלת ניוזלטר עם כל מה שהכי:

הקפסולה בדרך אליך עם מה שחדש, ומה שאוטוטו מגיע. אירועים, קורסים אונליין, ריטריטים ופרקים חדשים בפודקסט. לפעמים קצת אויר. הרבה פעמים פשוט זווית אחרת להתבונן ממנה על הדברים, אבל תמיד תמיד, במינון נעים ובלי להעביר את הפרטים שלך לאף אחד אחר.

    הקפסולה מבקשת לעורר את כל מי שבא אתה במגע. להצית את הדמיון, להציף שאלות ולהניע תהליכים. הקפסולה היא כתף להניח עליה את הראש ומקום לנשום ממנו השראה. הקפסולה נוצרה כדי לקדם תהליכים של תודעה והתפתחות, והיא כאן ממש בשבילך.

    קבלו את הקפסולה למייל
    קצת אויר לנשימה וכל מה שחשוב באמת, בלי להציף ובלי להטריד.

      דילוג לתוכן