fbpx
תודעה הקפסולה hacapsula

על מה שאינו מטיב איתנו ועל תודעה צלולה

יהודית כץ מראיינת את ד"ר קרן ארבל בפודקאסט 'חושבים טוב'

בפרק מצויין בפודקאסט 'חושבים טוב', מראיינת הפסיכולוגית יהודית כץ את  ד"ר קרן ארבל לשיחת עומק בודהיסטית אודות מצבי תודעה לא מיטיבים. מצבים אלה הם למעשה הלכי רוח, רגשות ומחשבות הגורמים לסוג של סבל מנטאלי. את אלה אפשר לזהות בטווח רחב, החל מתחושות קטנות הבאות לידי ביטוי בכיווץ, דאגה ומתח ועד סבל משמעותי המשפיע על ההוויה כולה.

מצב תודעה שאינה מיטיבה הוא לא כל מצב שבו אנחנו מרגישים 'לא טוב', כי הרי אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בסיטואציה לא פשוטה, ויחד עם זאת התודעה שלנו תהיה סקרנית ומתעניינת – למרות שהחוויה היא כואבת או לא נעימה.

בשיחה המרתקת נסקרים חמשת מצבי התודעה המכונים 'אורחים', הסרים לבקר אותנו מעת לעת, מפריעים להתקימותה של הצלילות ומונעים מאיתנו בחירות מיטיבות עבור עצמנו:

ההשתוקקות (רצון למשהו אחר ממה שעכשיו, להיות במקום אחר. סוג של אי נחת וחוסר סיפוק).  ה- 'לא בא לי על מה שיש כאן עכשיו' שהוא תמונת ההופכי לההשתוקקות למשהו. העייפות, הכהות והעצלנות המאופיינים גם בניתוק רגשי.  אי השקט – חוסר מנוחה, דאגה, ועצבנות הבאים לידי ביטוי בפן המנטלי ובפן האנרגטי. והספק (ספק מעכב) שהוא מצמצם, סוגר אופציות ומונע מאיתנו להתקדם.

ד"ר קרן ארבל, סופרת וחוקרת בודהיזם, מיינדפולנס ומדיטציה, משוחחות על אותם כוחות פנימיים שמפעילים אותנו; על מצבי התודעה השונים שיכולים לשבש לנו את ההסתכלות על העולם; מה קורה לנו כשאנחנו כל הזמן רוצים להיות במקום אחר? איך חוסר שקט מוביל לעיתים לעשייה מוגברת? האם אפשר להביא סקרנות לתוך שעמום וכיצד הספק עוצר אותנו מלפעול? ועוד.

יחד, סוקרות כץ וארבל את הכוחות, את דרך הזיהוי של המצבים הלא מיטיבים, את ההשהייה שדרכה ניתן לנטרל את המנגנון האוטומטי של ההשפעה שלהם ועל האפשרות לבחור מחדש.

הפרק המרתק 'מצבי תודעה לא מטיבים' – מחכה לכם כאן

קרן ארבל  מלמדת דהרמה, מיינדפולנס ומדיטציית ויפסנא, מנחה קורס על הפילוסופיה והפסיכולוגיה הבודהיסטית המוקדמת, מתרגמת את כתבי הבודהה משפת הפּאלי לעברית וכותבת בבלוג שלה על הדרך והתרגול שלימד הבודהה.

יהודית כץ – פסיכולוגית, למדה פסיכולוגיה חיובית, כותבת טור בעיתון הארץ,  מעבירה הרצאות, יוצרת ומגישה את הפודקאסט המעולה 'חושבים טוב' שממש כדאי לעקוב אחריו באופן קבוע (שאפילו מופיע בקפסולה ברשימת 10 הדברים המומלצים לשגרת הבוקר)  ועוסקת בליווי אישי (במעט הזמן שעוד נותר לה).

 

 

 

הקפסולה מבקשת לעורר את כל מי שבא אתה במגע. להצית את הדמיון, להציף שאלות ולהניע תהליכים. הקפסולה היא כתף להניח עליה את הראש ומקום לנשום ממנו השראה. הקפסולה נוצרה כדי לקדם תהליכים של תודעה והתפתחות, והיא כאן ממש בשבילך.

קבלו את הקפסולה למייל
קצת אויר לנשימה וכל מה שחשוב באמת, בלי להציף ובלי להטריד.

    דילוג לתוכן